Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Agendapunten

  1. 1
    Opening - 19:30
  2. 2.a

  3. 2.b

    De gemeente heeft een groot aantal ruimtelijke projecten ten behoeve van woningbouw. Een deel van deze projecten wordt ontwikkeld op gronden in eigendom van de gemeente. Wanneer de gemeente gronden uitgeeft ten behoeve van een langlopende ruimtelijke ontwikkeling, is er sprake van een grondexploitatie. Een grondexploitatie is een begroting die wordt opgesteld om grondkosten en grondopbrengsten van een ruimtelijk ontwikkelingsplan (zoals bij een nieuw omgevingsplan) in beeld te brengen en op elkaar af te stemmen.


    De grondexploitaties worden jaarlijks geactualiseerd. Door middel van een totaaloverzicht wordt de financiële stand van zaken met bijbehorende risico’s weergegeven. Dit wordt het MPG genoemd. Met het MPG komt de gemeenteraad goed in positie om te sturen op de ruimtelijke projecten (kwalitatief en kwantitatief) en legt het college verantwoording af voor de bereikte resultaten binnen de grondexploitaties.



    De raad wordt voorgesteld:
    1. het ‘MPG bij de jaarrekening 2023’ vast te stellen.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Optimaliseren van de communicatie over de grondexploitatie
  4. 3

    Bij dit agendapunt kunnen inwoners of vertegenwoordigers van een organisatie inspreken over zaken die zij onder de aandacht van de gemeenteraad willen brengen. Inspraak die gaat over onderwerpen die op de agenda staan gebeurt bij het agendapunt over dat onderwerp.

  5. 5

    Op de Toezeggingen- en motielijst wordt bijgehouden wat de stand van zaken is van toezeggingen die het college aan de commissie of gemeenteraad heeft gedaan. Ook de door de gemeenteraad aangenomen moties zijn hier terug te vinden.

  6. 6

    In de Bestuurlijke termijn agenda doet het college voostellen voor de agendering van onderwerpen in de komende vergadercycli. De Bestuurlijke termijn agenda wordt ter vaststelling voorgelegd aan de commissie.

  7. 7

    Het college moet de raad de informatie verschaffen die hij nodig heeft voor de uitoefening van zijn controlerende, kaderstellende en volksvertegenwoordigende taken. Een van de wijzen waarop dit gebeurt is door het actief verstrekken van informatie aan de raad.

  8. 8
    RUIMTE - 19:50
  9. 8.1

    Tijdens de raadsvergadering van 30 november 2023 zijn er vier principeverzoeken voor het realiseren van middelgrote huisvestingslocaties voor buitenlandse werknemers voorgelegd aan de raad. Er werd hierbij een motie aangenomen waarmee ook andere initiatiefnemers de kans kregen om een principeverzoek in te dienen. Naar aanleiding van deze motie zijn er twee principeverzoeken bijgekomen. De raad heeft uitgesproken minimaal één en maximaal twee middelgrote huisvestingslocaties voor buitenlandse werknemers te willen realiseren. Twee van de zes initiatieven zijn als meest kansrijk beoordeeld. 


    De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de verdere uitwerking van de principeverzoeken: ‘Appelschenkbos’ en ‘Zegersweel’ door de initiatiefnemers en geen medewerking te verlenen aan de verdere behandeling van principeverzoeken; ‘Workinn’, ‘Groenpark Westfriesland’, ‘Stationsbuurt 1’ en ‘Camping Hauwert’.

    Bijlagen

  10. 9
    BESTUUR & MIDDELEN - 20:50
  11. 9.1

    In de Gemeentewet staat dat voor het wethouderschap dezelfde vereisten gelden als voor het raadslidmaatschap, waaronder het vereiste dat de wethouder ingezetene moet zijn van de gemeente waarin hij wethouder wordt. Van dat vereiste van ingezetenschap kan de raad voor de duur van één jaar ontheffing verlenen. De gemeenteraad van Medemblik heeft wethouder J.H.N. Broeders bij besluiten van 11 juli 2022 en 22 juni 2023 deze ontheffing verleend. De ontheffing kan in bijzondere gevallen, telkens met een periode van één jaar, worden verlengd. Aangezien wethouder J.H.N. Broeders niet in Medemblik woont, wordt de raad opnieuw gevraagd hem ontheffing te verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor de duur van één jaar.

  12. 10
    Sluiting - 21:00