Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

maandag 13 mei 2024

19:00 - 22:20
Locatie

Raadzaal (MBG06)

Voorzitter
C. Selders
Toelichting

Commissievragen n.a.v. de agenda kunnen tot maandag 6 mei voor 9.00 uur worden ingediend.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 0

    De heer Smit, de heer Strikwerda en mevrouw Kranendonk wensen namens de bewoners van het Oosteinde en het Zwartepad te Opperdoes met de raadscommissie in gesprek te gaan over het bestemmingsplan Klein Giethoorn 2015.

  2. 1
    Opening - 19:30
  3. 2

  4. 3

    Bij dit agendapunt kunnen inwoners of vertegenwoordigers van een organisatie inspreken over zaken die zij onder de aandacht van de gemeenteraad willen brengen. Inspraak die gaat over onderwerpen die op de agenda staan gebeurt bij het agendapunt over dat onderwerp.

  5. 4

  6. 5

    Op de Toezeggingen- en motielijst wordt bijgehouden wat de stand van zaken is van toezeggingen die het college aan de commissie of gemeenteraad heeft gedaan. Ook de door de gemeenteraad aangenomen moties zijn hier terug te vinden.

  7. 6

    In de Bestuurlijke termijn agenda doet het college voostellen voor de agendering van onderwerpen in de komende vergadercycli. De Bestuurlijke termijn agenda wordt ter vaststelling voorgelegd aan de commissie.

  8. 7

    Het college moet de raad de informatie verschaffen die hij nodig heeft voor de uitoefening van zijn controlerende, kaderstellende en volksvertegenwoordigende taken. Een van de wijzen waarop dit gebeurt is door het actief verstrekken van informatie aan de raad.

  9. 8
    RUIMTE - 19:50
  10. 8.1

    Er is een principeverzoek ontvangen van Schouten Tulips B.V. voor het vergroten van het bouwvlak van 4 naar 8 hectare aan de Liederik 1 in Zwaagdijk-Oost. Het bestemmingsplan biedt alleen een wijzigingsbevoegdheid naar het vergroten van het bouwperceel naar maximaal 2 hectare. Schouten Tulips heeft aan de Liederik 1 echter al een bouwblok van circa 4 hectare. Voor een agrarisch bedrijf in het lint is dat al een forse omvang. 


    De raad wordt voorgesteld geen medewerking te verlenen aan het principeverzoek voor de uitbreiding van het agrarische bouwblok van 4 naar 8 hectare aan de Liederik 1 in Zwaagdijk-Oost.

  11. 9
    BESTUUR & MIDDELEN - 20:10
  12. 9.1

    Conform de gemeenschappelijke regeling Rekenkamer Medemblik - Opmeer biedt de rekenkamer jaarlijks een jaarverslag en een jaarplan aan beide gemeenteraden aan.

  13. 9.2

    De gemeente heeft een groot aantal ruimtelijke projecten ten behoeve van woningbouw. Een deel van deze projecten wordt ontwikkeld op gronden in eigendom van de gemeente. Wanneer de gemeente gronden uitgeeft ten behoeve van een langlopende ruimtelijke ontwikkeling, is er sprake van een grondexploitatie. Een grondexploitatie is een begroting die wordt opgesteld om grondkosten en grondopbrengsten van een ruimtelijk ontwikkelingsplan (zoals bij een nieuw omgevingsplan) in beeld te brengen en op elkaar af te stemmen.


    De grondexploitaties worden jaarlijks geactualiseerd. Door middel van een totaaloverzicht wordt de financiële stand van zaken met bijbehorende risico’s weergegeven. Dit wordt het MPG genoemd. Met het MPG komt de gemeenteraad goed in positie om te sturen op de ruimtelijke projecten (kwalitatief en kwantitatief) en legt het college verantwoording af voor de bereikte resultaten binnen de grondexploitaties.



    De raad wordt voorgesteld:
    1. het ‘MPG bij de jaarrekening 2023’ vast te stellen.

  14. 10
    SAMENLEVING - 21:10
  15. 10.1

    De afgelopen jaren hebben de gemeenten in Westfriesland nauw samengewerkt met ketenpartners om zorg en ondersteuning te bieden aan (psychisch) kwetsbare inwoners. Deze samenwerking was gebaseerd op het regionale beleidskader "Herstel en Participatie: Toekomstvisie Kwetsbare Inwoners Regio Westfriesland 2018-2023". Ook in 2024 en de daaropvolgende jaren (in ieder geval tot en met 2028) nemen de Westfriese gemeenten gezamenlijk verantwoordelijkheid voor inwoners die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Deze Toekomstvisie is het kader voor het uitvoeren van deze zorg en ondersteuning. Ook geeft de visie richting aan de lokale en regionale verantwoordelijkheden op dit thema en de besteding van het regionale budget. 


    De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de Toekomstvisie (psychisch) kwetsbare inwoners 2024-2028+.

  16. 10.2

    Deze kerkenvisie is een gemeentelijke visie op de toekomst van religieus erfgoed én het is de slotsom van wat de eigenaren de gemeente meegegeven hebben. Het raakt alle kerkgebouwen op grondgebied van de gemeente, gebouwd als gebedshuis, zowel monumentaal als niet-monumentaal. Met deze kerkenvisie kan de gemeente anticiperen op de noodgedwongen sluiting van kerkgebouwen door onder andere de terugloop van het kerkbezoek, oplopende kosten in onderhoud en de ontwikkelingen rondom de energiecrisis. Maar zich ook inzetten om de kerkgebouwen van waarde te behouden, door ze van betekenis te laten zijn in de samenleving. 


    De raad wordt voorgesteld de Kerkenvisie Gemeente Medemblik vast te stellen.

  17. 10.3

    Het bestuur van Stichting Allure wil een statutenwijziging doorvoeren. In de statuten van de stichting is bepaald dat voor het vaststellen van een statutenwijziging goedkeuring van de gemeenteraden van Opmeer, Koggenland en Medemblik en van de Raad van Toezicht nodig is. De Raad van Toezicht heeft goedkeuring verleend op de statutenwijziging. De stichting vraagt nu goedkeuring aan de gemeenteraad. 


    De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de statutenwijziging van Stichting Allure.

  18. 11
    Sluiting - 22:20