Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

donderdag 19 december 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal (MBG06)

Voorzitter
M. Pijl
Toelichting

De in de agenda genoemde tijden zijn richttijden. De werkelijke tijden kunnen afwijken.


Uitzending: Vergadering gemeenteraad 19-12-2024 Gemeente Medemblik

Agenda documenten

Agendapunten

  1. A
    ALGEMEEN - 19:30
  2. A.1
    Opening/moment stilte - 19:30
  3. A.2
    Loting volgorde stemming - 19:31
  4. A.3

  5. A.4

    Dagelijks ontvangt de raad brieven van inwoners, organisaties etc. Bij de ingekomen stukken bepaalt de raad wat er met deze ingekomen stukken gebeurt. Daarom worden in de lijst voorstellen gedaan om de ingekomen stukken:
    Cat. I Voor kennisgeving aannemen.
    Cat. II De afdoening aan het college overlaten en de raad hierover informeren.
    Cat. III Het college verzoeken om nadere informatie te leveren.
    De raad neemt een besluit over deze voorstellen.

    Ingekomen stukken

    Titel
    Aanpak fietspad Tuinstraat - Rijweg Zwaagdijk-Oost
    Beantwoording schrijven bezwaar plan padelbanen
    Beantwoording schrijven Bouwverkeerroute
    Beantwoording schrijven vooroverleg padelbanen Wervershoof
    Beantwoording schrijven vuurwerkverbod rond rietgedekte gebouwen
    Beleid op afkoop voormalige vuilstort Westwoud jaar 2024
    Bevindingen ledenpeiling seniorvriendelijkheid gemeente
    Brief Reflectiegroep
    Driekwart van de gemeenten scoort een onvoldoende voor toiletbeleid, uw gemeente ook?
    Evaluatie wijziging urgentieverordening
    Formaliseren netwerkpleegzorg
    Handreiking Kansrijk partnerschap voor jeugd en gezin
    Herfstbrief 2024
    Houtstook dossier en de zienswijze van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)
    Informatie ter ondersteuning Beleidsontwikkeling Houtstook en de Omgevingswet
    Lbr. 24/045 - Eerste nazending Najaars ALV 29 november 2024 en bekendmaking ontbreken andere kandidaten
    Lbr. 24/048 Tijdelijke verlenging afspraken Ketenovereenkomst Verpakkingen
    Lbr. 24/049 - Nieuwe Model Verordening straatnamen en huisnummers 2024
    Lbr. 24/050 Nieuwe Model Verordening Jeugdhulp
    Motie Meer taken dan ook meer knaken
    Nieuwsbrief november
    Ontwikkelingen Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik
    Reactie LTO Noord op nieuwe Recreatievisie en ambitieniveau
    Stadsvisie Medemblik als kans
    Toegankelijkheid openbare gelegenheden
    VNG Bestuurdersdag en Najaars ALV d.d. 29-11-2024
    Voortgang verkeerssituatie winkelcentrum Zwaagdijk-Oost
  6. A.5

  7. A.6

  8. B
    HAMERSTUKKEN - 19:40
  9. B.1

    Het is de verantwoording van de gemeente om de openbare ruimte op een goede manier te beheren. Onderdeel daarvan is ook de Openbare Verlichting. In dit beleids- en beheerplan worden de lokale kaders vastgesteld om de Openbare Verlichting goed en professioneel te onderhouden. De houdbaarheid van het huidige beleidsplan is ruim overschreden. Ook heeft de gemeente per 1 januari 2023 de wegen en daarmee ook de openbare verlichting langs die wegen van het Hoogheemraadschap overgenomen. Daarom biedt het college een nieuw beleids- en beheerplan aan voor de periode 2025-2030.

  10. B.2

    De raad heeft op 30 januari 2014 besloten tot het vaststellen van een werkwijze met betrekking tot principe-verzoeken voor grote buitenplanse afwijkingen. In deze werkwijze is voorgesteld een klankbordgroep bestaande uit raadsleden te vormen, die een standpunt bepalen ten aanzien van principeverzoeken die maatschappelijk omstreden zijn. Vanaf 26 mei 2014 is de klankbordgroep in functie, onder de naam ‘Klankbordgroep Wabo’. Per 1 januari 2024 is echter de Omgevingswet in werking getreden. Met de komst van de Omgevingswet is deze klankbordgroep niet meer passend.


    De raad wordt daarom voorgesteld het raadsbesluit d.d. 30 januari 2014 inzake de werkwijze met betrekking tot principe- verzoeken voor grote buitenplanse afwijkingen in te trekken en de Klankbordgroep Wabo op te heffen.

  11. B.3

    Met ingang van 1 januari 2023 is de Gemeentewet gewijzigd als gevolg van de rechtmatigheidsverantwoording. De raad heeft op 30 November 2023 de controleverordening 2023 en 2024 , inclusief normenkader vastgesteld. Voor een goede uitvoering van de rechtmatigheidscontrole is het belangrijk dat de intern en extern geldende wet- en regelgeving duidelijk vastligt. Dit betreft het normenkader. Het college stuurt het geactualiseerde normenkader jaarlijks, voorafgaand aan de start van de jaarrekeningcontrole, naar de raad. Dit normenkader maakt onderdeel uit van de controleverordening. 


    De raad wordt voorgesteld in te stemmen met het normenkader 2024 onder intrekking van het normenkader behorende bij de Controleverordening 2023 en 2024.

  12. B.5

    De gemeenschappelijke regeling SSC DeSom staat op het punt een belangrijke transitie door te maken naar DeSom 2.0. Voor deze transitie is een businesscase DeSom 2.0 opgesteld.


    De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van het collegebesluit om in te stemmen met de transitie DeSom2.0 en een positieve zienswijze af te geven op de transitie naar DeSom 2.0., het bijramen van € 284.000 aan eenmalige kosten in de begroting 2024 en het aframen van € 72.000 in de begroting 2025 van DeSom en het verwerken van de voorgestelde begrotingswijzigingen voor Medemblik via de reguliere P&C cyclus.

  13. B.6

    De verordeningen Jeugdhulp en Maatschappelijke Ondersteuning 2023 moeten worden gewijzigd naar aanleiding van recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Daarnaast worden de tarieven voor de maatschappelijke ondersteuning niet meer integraal opgenomen in de verordening. De verordening Beschermd Wonen en Beschermd Thuis wordt gewijzigd vanwege de nieuwe inkoopovereenkomst van Wonen met Ondersteuning vanaf 2025.


    De raad wordt voorgesteld met ingang van 1 januari 2025 de wijzigingsverordening Jeugdhulp, de wijzigingsverordening Maatschappelijke Ondersteuning en de verordening Beschermd Wonen en Beschermd Thuis vast te stellen.

  14. C
    BESPREEKSTUKKEN - 19:50
  15. C.1

    Na vaststelling van het programmaplan Toekomst stad Medemblik (B&W, juni 2024) is een Stadsplan gemaakt. Het Stadsplan bevat een ruimtelijk-economische visie op de toekomst van de stad Medemblik. Het geeft antwoord op vragen als: hoe maken we de stad nog aantrekkelijker voor bezoekers, bewoners en ondernemers? Waar kunnen nieuwe woningen worden gebouwd? Hoe is de bereikbaarheid van de stad in de toekomst te regelen? Welke ruimte is er voor economische groei? Hoe gaan we om met groen en klimaat? Het Stadsplan is tot stand gekomen na uitgebreide participatie, hiervoor is een Reactienota opgesteld. Het Stadsplan geeft richting aan initiatieven en projecten. De bijgevoegde Uitvoeringstrategie bevat een voorstel voor een haalbaar vervolg.

  16. C.2

    De inrichting en installaties van het gemeentehuis zijn verouderd en de gebruiksmogelijkheden zijn achterhaald. De installaties hebben het einde van hun technische levensduur bereikt en vertonen gebreken. Ook past de huidige indeling niet (meer) bij de moderne, activiteitgerichte manier van werken van de gemeente Medemblik. Het voorliggende besluit is een volgende stap naar de hoogstnoodzakelijke en zo spoedig mogelijke renovatie van het gemeentehuis.

    Bijlagen

  17. D
    ALGEMEEN - 22:00
  18. D.1

    Moties en amendementen

    Titel
    Motie v.o.d. GB Snelheidsregime Tuinstraat
    Motie v.o.d. HvM Oostwouder Dorpsstraat in zijn geheel 30 km per uur
    Motie v.o.d. Morgen! Behoud het goede bij herinrichting Simon Koopmanstraat
  19. D.2
    Sluiting - 22:30