- Locatie
Raadzaal (MBG06)
- Voorzitter
- F. Streng
- Toelichting
-
De vergadering vindt fysiek plaats.
De genoemde tijden zijn richttijden.
Publiek is welkom maar kan uitsluitend plaatsnemen in de hal, waar de vergadering via een scherm kan worden gevolgd. - Agenda documenten
Agendapunten
-
AAlgemeen - 19:30
-
A.1Opening/moment stilte - 19:30
-
A.2Loting volgorde stemming - 19:31
-
A.3
Bijlagen
-
A.4
Dagelijks ontvangt de raad brieven van inwoners, organisaties etc. Bij de ingekomen stukken bepaalt de raad wat er met deze ingekomen stukken gebeurt. Daarom worden in de lijst voorstellen gedaan om de ingekomen stukken:
Cat. I Voor kennisgeving aannemen.
Cat. II De afdoening aan het college overlaten en de raad hierover informeren.
Cat. III Het college verzoeken om nadere informatie of voorstellen te leveren.
De raad neemt een besluit over deze voorstellen.Bijlagen
Toezeggingen
Onderwerp Brief De Woonschakel, Wooncompagnie en Woningstichting Grootslag Brief Gemeente Enschede, adhesiebetuiging motie stop de begrotingserosie als gevolg van de decentralisaties Brief NVKK vereniging voor schuldhulpverlening -
A.5
Bijlagen
-
A.6
Bijlagen
-
BHAMERSTUKKEN - 19:40
-
B.1
Elke fractie ontvangt jaarlijks een financiële bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie. De financiële bijdrage wordt aan de fracties toegekend om hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende taak te versterken. De raad wordt voorgesteld de bijgaande verantwoording fractieondersteuning gemeente Medemblik 2019 vast te stellen.
Bijlagen
-
B.2
De raad wordt voorgesteld met inachtneming van de Reactienota zienswijze bestemmingsplan Andijk-Jonkerspad en de daarin voorgestelde wijzigingen het bestemmingsplan 'Andijk–Jonkerspad' vast te stellen, zoals dat wordt aangeboden en langs elektronische weg beschikbaar is gesteld en voorts geen exploitatieplan vast te stellen.
Met de vaststelling wordt een juridisch-planologische regeling getroffen voor een woningbouwplan in de hoofdkern Andijk.
Bijlagen
-
B.3
Vanwege wijzigingen in de Wet Publieke Gezondheid en de Wet Gemeenschappelijke Regelingen dient de geldende Gemeenschappelijke regeling GGD Hollands Noorden te
worden gewijzigd. De belangrijkste wijziging is dat de regeling wordt omgezet van een zogenaamde gemengde regeling in een (wettelijk verplichte) collegeregeling. Daarnaast zijn diverse andere wijzigingen opgenomen. Zo zijn taken explicieter omschreven, is de informatie- en verantwoordingsplicht explicieter opgenomen en zijn bepalingen uit de regionale spelregels voor gemeenschappelijke regelingen in de regeling opgenomen. Alle wijzigingen zijn terug te vinden in de "was-wordt" lijst in de bijlage.
Omdat de regeling wijzigt in een collegeregeling wordt de raad voorgesteld uit te treden uit de gemeenschappelijke regeling GGD Hollands Noorden. Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen dient de raad het college toestemming te verlenen om akkoord te gaan met de wijziging van de regeling conform de aangeleverde tekst.
Bijlagen
-
CBESPREEKSTUKKEN - 19:45
-
C.1
Bij de behandeling van de begroting 2020 droeg de raad bij amendement het college op om het
onderhoud gymzaal aan de Sportlaan in Wognum op te nemen in de begroting bij ‘nieuw beleid' en dit incidenteel als p.m.-post te ramen en daarnaast bij de omschrijving te vermelden dat er in overleg met de gebruikers van deze gymzaal, gezocht wordt naar goedkopere alternatieve oplossingen en afspraken te zullen maken over vrijwillige hulp bij het benodigde onderhoud.
Daarnaast droeg de raad het college op om middels een raadsvoorstel de benodigde middelen aan te
vragen. Eerder, 25 april 2019, besloot de raad om het gymnastieklokaal aan de Sportlaan te willen
behouden in ieder geval tot het lange termijn accommodatie beleid duidelijkheid biedt.
Er wordt de raad nu een aantal scenario’s voorgelegd, waarbij het college de raad voorstelt scenario 1 te kiezen wat inhoudt dat de gymzaal in stand wordt gehouden voor een periode van 2 jaar. Het college geeft daarbij aan dat met dat besluit de gymzaal in stand wordt gehouden tot na afronding van het Lange Termijn Accommodatiebeleid, waarna een integrale afweging kan worden gemaakt over de toekomst van de accommodatie.
Bijlagen
Moties (aangenomen)
Titel Motie VVD Toekomst gymzaal Sportlaan Wognum (Z-18-044289, DOC-20-298497) -
C.2
De raad wordt voorgesteld met inachtneming van de Reactienota bestemmingsplan Andijk-Vleetweg 1 en de daarin voorgestelde wijzigingen het bestemmingsplan 'Andijk–Vleetweg 1' vast te stellen, zoals dat wordt aangeboden en langs elektronische weg beschikbaar is gesteld en voorts geen exploitatieplan vast te stellen.
Met de vaststelling wordt een juridisch-planologische regeling getroffen voor de uitbreiding van het agrarisch bedrijf aan de Vleetweg 1 en het wijzigen van de
agrarische bestemming naar een woonbestemming van het perceel Cornelis Kuinweg 6.Bijlagen
-
C.3
De wettelijke grondslag voor de Regionale Energiestrategie (RES) ligt vast in het Nationale Klimaatakkoord. Nederland werkt toe aan een CO2-reductie van 49% in 2030. Hier vloeien opgaven uit voort voor onder andere duurzame energieopwekking en de gebouwde omgeving. De regio Westfriesland heeft daarnaast de ambitie om in 2040 energieneutraal zijn. Dat betekent dat in 2040 de totale vraag naar energie even groot is als het aanbod aan duurzame energie. Westfriesland kiest met de focus op de ambitie om energieneutraal te worden bewust voor een brede benadering en richt zich ook op verduurzaming van de land- en tuinbouw, mobiliteit en bedrijven. De RES-NHN is daarbij één van de instrumenten om deze ambitie te realiseren.
De raad stelde in november 2019 de startnotitie RES-NHN vast. Dat was het startsein om te komen tot een RES Noord-Holland Noord. Het eerste resultaat is bijgaande concept RES-NHN. De raad kan zijn wensen en bedenkingen kenbaar maken over dit concept. De concept RES moet voor 1 oktober 2020 zijn ingediend bij het Nationaal Programma RES.
Bijlagen
Moties (aangenomen)
Titel Motie CDA Geen nieuwe (houtige) biomassacentrales (Z-20-110029, DOC-20-298519) Motie CDA Wieringerhoek; meekoppelkansen en lokale participatie (Z-20-110029, DOC-20-298515) Motie CU Besparingen Wensen en bedenkingen concept RES-NHN (Z-20-110029, DOC-20-298504) Motie D66 Open vizier voor nieuwe oplossingen voor duurzame energieopwekking (Z-20-110029, DOC-20-298513) Motie VVD Andere vormen van alternatieve energie in de RES-NHN (Z-20-110029, DOC-20-298506) -
C.4
In april 2019 is de bespreeknotitie "Bestuurskracht" in de commissievergadering aan de orde geweest. De reactie van de commissie gaf de indieners aanleiding om vervolgstappen te zetten met als uiteindelijke doel te komen tot een toekomstbeeld, waarin staat beschreven hoe de gemeente Medemblik, nu en in de
toekomst, een bestuurskrachtige gemeente blijft en wat daarvoor nodig is. Dit heeft geresulteerd in een initiatiefvoorstel aan de raad. Het college heeft op grond van artikel 35 lid 2 van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad gemeente Medemblik wensen en bedenkingen kenbaar gemaakt ten aanzien van dit voorstel.Bijlagen
-
DALGEMEEN - 22:20
-
D.1Begrotingswijzigingen - 22:20
-
D.2
Bijlagen
-
D.3Sluiting - 22:40