Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

donderdag 18 juni 2020

19:00 - 22:15
Locatie

Digitaal

Voorzitter
J. Stam
Toelichting

Commissievragen n.a.v. de agenda kunnen tot maandag 15 juni voor 09.00 uur worden ingediend.

Agendapunten

  1. 0

    Op grond van artikel 16 lid 1 onder a. van de Verordening op de raadscommissie gemeente Medemblik 2019 kunnen burgers, vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen, organisaties en bedrijven hun mening over een niet geagendeerd onderwerp kenbaar maken tijdens een Rondetafelgesprek. Vanuit woningcorporaties De Woonschakel, Het Grootslag en de Wooncompagnie is een Rondetafelgesprek aangevraagd met als doel het ophalen van een informatie voor de  nieuwe prestatieafspraken 2021-2026.


    Vanuit de corporaties wordt het volgende toegelicht:

    • Jongeren 23- 30 jaar. In de jaarschijf 2020 staat:
      In het lokaal maatwerk komt een pilot om jongeren 23 – 30 jaar, die nog thuis wonen, sneller een huurwoning toe te wijzen. 5 % van de voor verhuur beschikbare woningen wordt hiervoor gereserveerd. Dat zijn circa 20 woningen.
      Hoe loopt het tot nu toe: hoeveel jongeren hebben een woning gekregen?
      Ter info: voor 2021 heeft college de corporaties gevraagd de 5 % op te hogen naar 7,5 %. Dat zijn dan 30 woningen.

    • Informatie over inschrijfduur, zoektijd actief woningzoekenden en oplopende wachttijden. Wat zijn de oorzaken? Wat doen we al? (300 nieuwbouwwoningen tot 2030, nieuw toewijzingssysteem). Wat kunnen we nog meer doen?

    • Eerste ervaringen met nieuw toewijzingssysteem.

    • Middeldure huur: wat zijn de mogelijkheden?

    • Ervaringen met de huidige afspraken, wat werkt?, wat kan beter?
  2. 1
    Opening - 19:30
  3. 2

  4. 3

    Bij dit agendapunt kunnen inwoners inspreken over zaken die zij onder de aandacht van de gemeenteraad willen brengen. Inspraak die gaat over onderwerpen die op de agenda staan gebeurt bij het agendapunt over dat onderwerp.

  5. 5

  6. 6

    Deze Bestuurlijke termijn agenda, voor de periode augustus 2020 – 2022, is een voorstel van het college aan het presidium. In de rechterkolom staan de wijzigingsverzoeken van het college, waar het presidium over gaat besluiten (rood = schrappen; geel = verplaatsen; groen = toevoegen).
    De Bestuurlijke termijn agenda agenda is ter kennisname.

  7. 7

    Het college moet de raad de informatie te verschaffen die hij nodig heeft voor de uitoefening van zijn controlerende, kaderstellende en  volksvertegenwoordigende taken. Een van de wijzen waarop dit gebeurt is door het actief verstrekken van informatie aan de raad.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Lokaal sportakkoord
  8. 8
    SAMENLEVING - 19:50
  9. 8.1

    Er wordt een presentatie verzorgd voor de commissie over het onderwerp 'Preventie en doorlopend meten in het sociaal domein'.

  10. 8.2

    In maart 2020 zijn, conform de statuten van Stichting Allure na een zittingstermijn van twee keer
    vier jaar een tweetal leden afgetreden. Om zorg te dragen voor een voltallige raad van toezicht heeft Allure de afgelopen periode
    sollicitatieprocedures doorlopen om twee nieuwe leden te werven. Het benoemen van de leden is een wettelijke bevoegdheid van de raad.

  11. 8.3

    In een aangenomen motie d.d. 19 december 2019 is het college verzocht een voorstel te doen voor aanpassing van de Algemene Subsidieverordening. Het gaat hierbij om wijzigingen met betrekking tot de maximale hoogte van de vergoeding voor bestuursleden van sport- en welzijnsaccommodaties en de meldingsplicht. Het college heeft de gevraagde wijzigingen in de vorm van een nieuw artikel 16 opgenomen en stelt de raad voor de (gewijzigde) 'Algemene Subsidieverordening gemeente Medemblik' vast te stellen.

  12. 8.4
    PAUZE - 21:10
  13. 9
    RUIMTE - 21:15
  14. 9.1

    De Rekenkamercommissie Medemblik-Opmeer heeft een onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid van de prestatieafspraken wonen en de rolinvulling door de raad. Met de conclusies en aanbevelingen uit het rapport kan de raad zijn kaderstelling en controle meer richten op de doelstellingen van het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid. Verder versterkt het de volksvertegenwoordigende rol van de raad. Het college en de organisatie kunnen samen met woningcorporaties en maatschappelijke instellingen de totstandkoming en inhoud van de prestatieafspraken verbeteren.

  15. 9.2

    In verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet (met ingang van 1 januari 2022) wil de raad de welstandsnota actualiseren/dereguleren.
    In een aangenomen motie van 11 juli 2019 heeft de raad het college verzocht in overleg met de Welstandscommissie – en in afstemming met de raad – te komen tot een geactualiseerde en gedereguleerde versie van de Welstandsnota.
    Het college verzoekt de raad In te stemmen met het bijgaande procesvoorstel. Het procesvoorstel omvat bijeenkomsten en pilots waarbij de raad, inwoners en
    belangenorganisaties betrokken worden.

  16. 10
    Sluiting - 22:15