- Locatie
Raadzaal (MBG06)
- Voorzitter
- F. Streng
Agendapunten
-
AAlgemeen - 19:30
-
A.1Opening/moment stilte - 19:30
-
A.2
Bijlagen
-
A.3Loting volgorde stemming - 19:37
-
A.4
Bijlagen
-
A.5
Dagelijks ontvangt de raad brieven van inwoners, organisaties etc. Bij de ingekomen stukken bepaalt de raad wat er met deze ingekomen stukken gebeurt. Daarom worden in de lijst voorstellen gedaan om de ingekomen stukken:
Cat. I Voor kennisgeving aannemen.
Cat. II De afdoening aan het college overlaten en de raad hierover informeren.
Cat. III Het college verzoeken om nadere informatie of voorstellen te leveren.
De raad neemt een besluit over deze voorstellen.Bijlagen
-
A.6.1
Bijlagen
-
A.6.2Vaststellen van de besluitenlijst van het BESLOTEN deel van de vergadering van de raad d.d. 25 april 2019 - 19:44
-
A.7
Bijlagen
-
BHAMERSTUKKEN - 20:05
-
B.1
In januari is een bespreeknotitie in de commissievergadering aan de orde geweest. De reactie van de commissie gaf de indieners aanleiding om vervolgstappen te zetten met als doel om het vergadermodel te optimaliseren. Dit heeft geresulteerd in een initiatiefvoorstel aan de raad. Het college heeft gereageerd op dit initiatiefvoorstel. Deze reactie kan bij de besluitvorming worden betrokken.
Bijlagen
-
B.2
Het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Noord- Holland Noord wil een brandweerschool Noord- Holland oprichten. Deze brandweerschool vervangt de huidige opleiding die door de drie veiligheidsregio’s wordt verzorgd. Bundeling is nodig om kwaliteitsredenen maar ook om hoge kosten te voorkomen. De raden van de deelnemende gemeenten aan de Veiligheidsregio wordt gevraagd om een zienswijze te geven.
Bijlagen
-
B.3
Iedereen heeft de mogelijkheid om een klacht bij de gemeente in te dienen. Voor de behandeling van deze klachten zijn regels opgesteld die aangepast moeten worden vanwege veranderde werkwijzen, enkele onjuistheden en organisatorische aanpassingen. Nieuw in de regeling is o.a. dat een informele aanpak uitgangspunt is. Dat komt erop neer dat klachten in der minne opgelost worden zonder dat daarbij formele procedures voor in gang worden gezet.
Bijlagen
-
B.4
Met een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) kan de raad aangeven dat het college een omgevingsvergunning mag verlenen in afwijking van het bestemmingsplan. In dit geval wil de aanvrager een rechthoekige kas bouwen voor een efficiëntere bedrijfsvoering. Om dat mogelijk te maken zal op ook op gronden met een agrarische bestemming en een bestemming bedrijfsgebouwen gebouwd gaan worden. Het college stelt de raad voor om hiervoor de VVGB af te geven.
Bijlagen
-
B.5
Met de urgentieverordening ( voorheen huisvestingsverordening) geeft de gemeenteraad regels over wie er huurwoningen in het goedkope segment (in bezit van woningbouwcorporaties) mag bewonen. En wie daarin voorrang krijgt. Het college stelt de raad voor om de verordening vast te stellen.
Bijlagen
-
B.6
Jaarlijks wordt aan de gemeenteraad een risicoscan van het grondbedrijf gepresenteerd. Deze rapportage bevat het resultaat op de grondexploitaties, scenarioberekeningen en een overzicht van de risico’s. Na vaststelling wordt de risicoscan bij de jaarrekening 2018 gevoegd.
Bijlagen
-
B.7
Via een bestemmingplan bepaalt de gemeenteraad wat je waar mag bouwen en hoe je een bepaald gebied of gebouw mag gebruiken. De aanvrager wil het perceel gebruiken voor het kweken van bloembollen , bolbloemen en teelt, en de verwerking van pioenrozen. Verder wil de aanvrager de burgerwoning omzetten in bedrijfswoning. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan vast te stellen.
Bijlagen
-
B.8
Per 1 januari 2019 is het landelijke uitvoeringsbesluit voor de Wet maatschappelijke ondersteuning gewijzigd. In het regeerakkoord is afgesproken dat voor Wmo-maatwerkvoorzieningen een maximale periodebijdrage van € 17,50 per 4 weken zal worden ingevoerd. Dit is het abonnementstarief. Het landelijke Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 is voor dit jaar zo gewijzigd dat een maximale periodebijdrage van € 17,50 voor maatwerkvoorzieningen per 1 januari 2019 van kracht is geworden.
In verband met deze wijziging dient de Wmo verordening met terugwerkende kracht tot 1 januari te worden aangepast.Bijlagen
-
CBESPREEKSTUKKEN - 20:15
-
C.1
Op 6 december 2018 stemde de raad in met de intentieverklaring Pact van Westfriesland 2.0. Doel van dit Pact is dat Westfriesland tot de top 10 van meest aantrekkelijke regio’s behoort. In de intentieverklaring werden randvoorwaarden gegeven voor de maatschappelijke opgaven en bijbehorende ambities voor Westfriesland. Deze zijn nu geformuleerd voor 6 thema’s: wonen en leefbaarheid, zorg en sociaal domein, vrije tijd, energietransitie en klimaatadaptatie, onderwijs en arbeidsmarkt en ondernemen en economie.. Ze zijn met de gemeenteraden en Westfriese partners uit het middenveld, overheid en bedrijfsleven tot stand gekomen. Het zijn opgaven voor de komende 2-5 jaar. De raad wordt voorgesteld om in te stemmen met de opgaven en ambities en om de colleges opdracht te geven om uitvoeringsprogramma's te maken:
- waarin aangegeven wordt welke concrete acties in gang worden gezet
- en om daarbij gemeenteraden, het bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld en onderwijsinstellingen te betrekken.
Bijlagen
-
C.2
Zoals gebruikelijk, informeert het college u periodiek over afwijkingen van de programmabegroting. De Lentenota is de 1e rapportage dit jaar.
Bijlagen
-
C.3
Met een principeverzoek kan een aanvrager het gemeentebestuur van Medemblik vragen of het mee wil werken aan de plannen van de aanvrager. In dit geval legt het college 9 principeverzoeken voor aan de raad. Voor 5 principeverzoeken vraagt het college toestemming om de verzoeken in behandeling te nemen. Voor 4 principeverzoeken stelt het college de raad voor om deze af te wijzen. De raad wordt gevraagd of hij een positief standpunt in wil nemen over het voornemen. Nadat de raad heeft besloten zal het college het besluit zoals in het voorstel aangegeven uitvoeren.
Bijlagen
-
C.4
Met een kaderstellende notitie bepaalt de raad aan welke voorwaarden (kaders) het college zich moet houden bij de uitvoering van beleid. In dit geval wil het college weten aan welke kaders ze zich moet houden bij het toetsen op het inrichten van landgoederen in de gemeente Medemblik. In het raadsvoorstel geeft het college aan met de kaders een pilot uit te willen voeren voor een principeverzoek dat bij het college is ingediend.
Bijlagen
-
C.5
Gemeenteraden hebben de mogelijkheid om een zienswijze te geven op de jaarrekening en de begroting van een gemeenschappelijke regeling. Het algemeen bestuur van een gemeenschappelijke regeling betrekt deze zienswijzen bij de besluitvorming over de jaarrekening en de begroting. De gemeente Medemblik neemt deel aan acht gemeenschappelijke regelingen. Het college legt de voorstellen voor de zienswijze ter besluitvorming voor. aan de raad.
Bijlagen
-
DALGEMEEN - 22:15
-
D.1
Bijlagen
-
D.2
Bijlagen
-
D.3Sluiting - 22:30